Παρατεταμένος Αμοραλισμός

Παρατεταμένος Αμοραλισμός

Ανά τους αιώνες η Ανθρωπότητα υπέστη πάμπολλες επιδημικές κρούσεις, οι οποίες επηρέασαν πολύ τα πνεύματα των ανθρώπων και λειτούργησαν ως μοχλοί επανεκκίνησης των Οικονομικών-Πολιτικών Συστημάτων:

Η πανώλη, γνωστή και ως πανούκλα, είναι οξεία λοιμώδης νόσος, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis. Μετά τον 14ο αιώνα, η νόσος έγινε ενδημική με τελευταία επιδημική έξαρση να καταγράφεται το 1960 στο Βιετνάμ.
Η εκκλησιαστική και κοσμική εξουσία έχασε εξαιτίας της ανημπορίας της γρήγορα το κύρος και το γόητρο της. Προκειμένου τότε να το ανακτήσει, σκέφτηκε να βρει ένα αλλόθρησκο εξιλαστήριο θύμα και τελικώς έριξε την ευθύνη για τον όλεθρο στους Εβραίους. Έτσι ξεπήδησε ξαφνικά μια θεωρία ότι δήθεν οι Εβραίοι είχαν δηλητηριάσει τα πηγάδια για να εξοντώσουν τους χριστιανούς.
Οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά στην αινιγματική για αυτούς ασθένεια. Επικρατούσε πλήρης άγνοια, χρησιμοποιούσαν αφαίμαξη και άλλες θεραπείες, όπως την τοποθέτηση βατράχων ή βδελλών στους βουβώνες για να «εξισορροπήσουν το ηθικό». Πολλοί γιατροί το έβαζαν στα πόδια μπροστά στην τρομακτική ασθένεια. Όταν έφευγαν τρομοκρατημένοι, θεωρούνταν δειλοί, ενώ από την άλλη, όταν παρέμειναν θεωρούνταν φιλάργυροι. Οι γιατροί αυτοί, σπάνια θεράπευαν τους ασθενείς, περισσότερο καταμετρούσαν τον αριθμό των ατόμων που είχαν μολυνθεί, για δημογραφικούς σκοπούς.

Η ελονοσία, λοιμώδης ασθένεια, η οποία είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Οι αρχικές εκδηλώσεις της νόσου είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα της γρίπης. Η υποτροπή εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 8-24 εβδομάδων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά 350 με 550 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και 1,24 εκατομμύριο θανάτους το 2010 ενώ το 2012 υπήρξαν 207 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας με περίπου 789.000 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά στην Αφρική.
Καταγράφονται περίπου 10.000 κρούσματα ελονοσίας ετησίως στη Δυτική Ευρώπη, και 1300-1500 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά την μεγάλη ανάγκη, κανένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν υπάρχει.

Η νόσος του ιού Ebola, η οποία αρχικά έγινε γνωστή ως αιμορραγικός πυρετός Έμπολα, είναι μια από τις σοβαρότερες, συχνά θανατηφόρες ασθένειες που προσβάλλει τους ανθρώπους. Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου συνεχίζονται, ωστόσο, το κατάλληλο εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα

Η χολέρα, οξεία λοίμωξη που προκαλείται από φαγητό ή νερό που είναι μολυσμένο με το βακτήριο Vibrio cholerae, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 1,3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και από 21.000 έως 143.000 θανάτους παγκοσμίως λόγω της μόλυνσης. Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιβιοτικά αλλά διαπιστώνονται αρκετές δυσκολίες στην πλήρη ίαση της ασθένειας.

Η φυματίωση, μεταδοτική μέσω των σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα και αερομεταφερόμενη νόσος, η οποία ήταν μία από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως το 2018. Εκτιμάται ότι το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο με βακτήριο φυματίωσης. Το 1993 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε τη φυματίωση ως «κατάσταση ανάγκης για την παγκόσμια υγεία». Aπό το 2011, το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο είναι ο βάκιλος Calmette-Guérin (BCG), το οποίο αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά της κεγχροειδούς φυματίωσης στην παιδική ηλικία, αλλά δεν παρέχει επαρκή προστασία κατά της μεταδοτικής πνευμονικής φυματίωσης. Παρόλα αυτά πρόκειται για το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η γρίπη παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται διαρκώς, γεγονός που επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση. Αφού η γρίπη προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στην μόλυνση, εκτός και αν έχουν χορηγηθεί για δευτερεύουσες μολύνσεις όπως βακτηριακή πνευμονία. Πολλές έρυνες γίνονται αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρως αξιόπιστο εμβόλιο.

Ο κίτρινος πυρετός είναι ιογενές λοιμώδες νόσημα με αρκετά έντονα συμπτώματα. Προκαλεί 200.000 μολύνσεις και 30.000 θανάτους κάθε χρόνο, με σχεδόν το 90% από αυτά να συμβαίνουν στην Αφρική. Το εξασθενημένο ζωντανό εμβόλιο στέλεχος 17D αναπτύχθηκε το 1937 από τον Μαξ Τάιλερ.

Ο δάγκειος πυρετός είναι ιογενής λοίμωξη και όχι βακτηριακή με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για την αντιμετώπισή του. Η ελλάδα επλήγη σοβαρά από τον Δάγγειο πυρετό το 1928. Από τη δεκαετία του 1960, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων. Η ασθένεια αυτή έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρουσιάζεται συχνά σε πάνω από 110 χώρες. Κάθε χρόνο, περίπου 50-100 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν δάγκειο πυρετό, με μισό εκατομμύριο εισαγωγές σε νοσοκομεία και περίπου 12.500 έως 25.000 θάνατοι ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2010 ήταν 30 φορές συχνότερος από ότι το 1960.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ικανό να εμποδίσει την προσβολή από τον δάγκειο ιό ούτε έχει ανακαλυφθεί ακόμη θεραπεία για το δάγγειο πυρετό. Οι πάσχοντες καταπολεμούν με άφθονα υγρά.

(Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα)

Σχετικά...

Pages: 1 2 3 4

Leave a Reply