Καθρέφτες

Καθρέφτες

Ο πανικός του Άνδρα

Την πρώτη νύχτα απ’ όλες τις νύχτες, γυναίκα και ο άνδρας είχαν ξαπλώσει μαζί για πρώτη φορά.

Τότε εκείνος άκουσε έναν ανεπαίσθητο απειλητικό θόρυβο στο κορμί της, ένα τρίξιμο δοντιών ανάμεσα στα πόδια της, και ο τρόμος του έκοψε τη φόρα.

(Ακούστε την απαγγελία)

      1. Καθρέφτες - Edouardo Galeano

Οι άνδρες, σε όλα τα σημεία της γης, τρέμουν όταν θυμούνται, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θυμούνται, τον κίνδυνο μήπως καταβροχθιστούν. Και αναρωτιούνται, χωρίς καλά-καλά να ξέρουν γιατί:

Μήπως η γυναίκα είναι μία είσοδος χωρίς διέξοδο;

Μήπως εγκλωβίζεσαι όταν μπεις μέσα της;

~ ~ ~

Ένα επικίνδυνο όπλο

Σε πάνω από τριάντα χώρες, η παράδοση επιβάλλει τον ακρωτηριασμό της κλειτορίδας.

Ο ακρωτηριασμός διασφαλίζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας του άνδρα στη γυναίκα ή τις γυναίκες του.

Οι ακρωτηριαστές ονομάζουν εξαγνισμό αυτό το έγκλημα ενάντια στη γυναικεία ευχαρίστηση, κι εξηγούν πως η κλειτορίδα:

Είναι ένα δηλητηριώδες βέλος

Είναι μια ουρά σκορπιού

Είναι φωλιά με τερμίτες

Σκοτώνει ή αρρωσταίνει τον άνδρα

Διεγείρει τος γυναίκες

Τους δηλητηριάζει το γάλα

Τις κάνει ακόρεστες

Και τις τρελαίνει

Για να δικαιολογήσουν τον ακρωτηριασμό επικαλούνται τον Μωάμεθ, ο οποίος δεν μίλησε ποτέ για παρόμοιο θέμα, και το Κοράνι, όπου κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά.

~ ~ ~

Τα εννιά φεγγάρια

Ο Γκούταπα περνούσε τη ζωή του ξαπλωμένος στην αιώρα, ενώ η γυναίκα του, που ούτε καν είχε όνομα, του έξυνε το κεφαλι, του έδιωχνε τα κουνούπια, τον τάιζε στο στόμα. Πού και πού σηκωνόταν και της έδινε ένα χέρι ξύλο προς συμμόρφωση και προς δική του εξάσκηση.

Όταν η γυναίκα το έσκασε, ο Γκούταπα έτρεξε να τη βρει στις απόκρημνες όχθες του Αμαζονίου, και μ’ ένα ρόπαλο χτυπούσε τις πιθανές κρυψώνες. Έριξε και μια γερή σε κάποια εσοχή όπου φώλιαζαν οι σφήκες.

Οι σφήκες όρμησαν σαν στρόβιλος κι έμπηξαν το κερί τους στο γόνατό του.

Το γόνατο πρήστηκε. Και σιγά-σιγά, με τ’ αλλεπάλληλα φεγγάρια, μετατράπηκε σε τεράστια σφαίρα. Μέσα στη σφαίρα πήραν σχήμα κι άρχισαν να κινούνται πολλά μικροσκοπικά ανθρωπάκια, άνδρες και γυναίκες, που έπλεκαν καλάθια και περιδέραια κι έφτιαχναν φυσοκάλαμα και βέλη.

Στο ένατο φεγγάρι, από το γόνατο του Γκούταπα γεννήθηκαν οι πρώτοι Τικούνα, τους οποίους υποδέχτηκαν θορυβωδώς με τις φωνές τους οι παπαγάλοι με τα γαλάζια φτερά, οι παπαγάλοι με τα κόκκινα φτερά και πολλοί άλλοι φλύαροι σχολιαστές της Ζούγκλας.

~ ~ ~

Νικητής Ήλιος, νικημένη Σελήνη

Η σελήνη έχασε την πρώτη μάχη με τον Ήλιο, όταν διαδόθηκε το νέο πως δεν ήταν ο άνεμος εκείνος που γονιμοποιούσε τις γυναίκες.

Στη συνέχεια η Ιστορία έφερε κι άλλες θλιβερές ειδήσεις:

Με την κατανομή της εργασίας, όλες σχεδόν οι δουλειές δόθηκαν στις γυναίκες, έτσι ώστε τα αρσενικά να μπορούμε να επιδοθούμε στην αλληλοεξόντωση

Αποκλείστηκαν από το δικαίωμα ιδιοκτησίας και κληρονομιάς, κι έτσι δεν τους ανήκε τίποτα

Η οργάνωση της οικογένειας τις τοποθέτησε στο κλουβί του πατέρα, του συζύγου, του αδερφού

Εδραιώθηκε το Κράτος, που ήταν κάτι σαν οικογένεια, αλλά μεγαλύτερη

Η σελήνη είχε την ίδια τύχη που είχαν και οι κόρες της.

Πάνε πια οι καιροί που η σελήνη της Αιγύπτου καταβρόχθιζε τον ήλιο το απόβραδο και τον γεννούσε το ξημέρωμα, που η σελήνη της Ιρλανδίας είχε υποτάξει τον ήλιο και τον απειλούσε με αιώνιο σκοτάδι, και που οι βασιλείς της Ελλάδας και της Κρήτης μεταμφιέζονταν σε γυναίκες με ψεύτικα στήθη, κρατώντας λάβαρα με τη σελήνη στις ιεροτελεστίες.

Στη χερσόνησο Γιουτακάν του Μεξικού η σελήνη και ο ήλιος ζούσαν σαν ανδρόγυνο. Όταν τσακωνόντουσαν, γίνονταν εκλείψεις. Εκείνη κυριαρχούσε στις θάλασσες και στις πηγές, και ήταν θεά της γης. Με το πέρασμα του χρόνου έχασε την εξουσία της. Τώρα ασχολείται μόνο με γεννητούρια και αρρώστιες.

Στις ακτές του Περού η τελική πτώση είχε συγκεκριμένη ημερομηνία. Το 1463, λίγο πριν την ισπανική κατάκτηση, η πανίσχυρη σελήνη των Τσιμού παραδόθηκε στο στρατό των του ήλιου των Ίνκα.

(Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα)

Σχετικά...

Pages: 1 2 3

Leave a Reply